Samsun'da "Yerel/STK'lar İçin Kentsel Haklar ve Hizmetler Alanında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri" Sona Erdi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CEİDİzler Hibe Programı kapsamında desteklenen Güvenli Kentler İçin: Daha Çok Eşitlik Daha Çok İzleme Projesi, kentsel haklar ve hizmetler alanında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik Karadeniz Yeni Ufuklar Derneğimiz tarafından hayata geçirilmiştir. Karadeniz İlleri Kadın Platformu Samsun Derneği ile Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nin proje ortakları arasında yer alan Projenin amacı; cinsiyete duyarlı kentsel haklar ve hizmetler alanında yerel düzeyde izleme odaklı güçlendirme ve uygulama faaliyetlerini güçlendirmektir.
16 Ağustos 2021 tarihinde uygulamaya konulan Proje Samsun, Çanakkale, Rize, Hatay, Manisa, Eskişehir ve Antalya İllerinde 15 ay boyunca devam edecektir. Proje kapsamında Yerel STK’lar İçin Güçlendirme Eğitimleri verilecek, STK’lar ve Belediyeler İçin Sürdürülebilir Demokratik İzleme Mekanizmalarının Kurulması (Kent Hakkı İzleme Platformları, Ortak İzleme Rehberinin Oluşması, İllerde Kent Hakkı İzlemelerinin Gerçekleşmesi, Mor Haritam Uygulamasının Yaygınlaştırılması) sağlanacaktır.
Proje kapsamında 20-21-22 Ekim 2021 tarihleri arasında Samsun’da kadının güçlenmesi alanında çalışan sivil toplum, kent konseyi, kadın meclisleri, muhtar, belediye temsilcilerinin katılımıyla “ Yerel/STK’lara Yönelik Kapasite Güçlendirme Eğitimleri” düzenlendi. Samsun’da yaşayan farklı ihtiyaç sahibi gruplara yönelik “kentsel hizmetlerin “ daha iyi nasıl planlanması gerektiğinin tartışıldığı eğitimlerde katılımcılar “ kentte sunulan tüm hizmetlere kolayça ulaşabilecekleri, sokaklarında istedikleri zaman rahatça dolaşabilecekleri daha güvenli kentlerde" yaşamak istediklerini dile getirdiler. Bu konuda söz alan Dernek Başkanı Mustafa KINIK “Belediyelerin insanlara en yakın yönetişim katmanında yer almaları nedeniyle gerçek manada eşitlikçi bir toplumun geliştirilmesinde önemli bir role sahip olduğunu, bu nedenle belediyelerin yerel eşitlik eylem planları ve programlarını hazırlayarak bunların uygulanması için mali ve insan gücü kaynağının tahsis etmeleri gerektiğini ” söyledi. Proje koordinatörü Emine YILMAZ ise “ Kentsel haklar ve hizmetler alanında planlama ve karar alma süreçlerinde kadınların ve erkeklerin dengeli katılımlarının ve temsillerinin demokrasi için temel teşkil ettiğini ve bu konuda da tüm kurumlarla işbirliğine açık olduklarını” ifade etti.
Oldukça renkli ve hareketli anlara sahne olan ve 3 gün boyunca devam eden eğitimler, katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle son buldu.
Geri Dön